Τον Ιούνιο του 2017 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η έγκριση της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη. Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής και διαβουλεύσεων ο αναπτυξιακός χάρτης της Πυλαίας, μίας περιοχής με ιδιαίτερα αναπτυγμένες εμπορικές χρήσεις, πέρα από τον κλασσικό και παραδοσιακό οικιστικό της χάρτη, επεκτείνεται προς σύγχρονη αξιοποίηση και κατά την ταπεινή μου άποψη αέναη ανάπτυξη.

Μία πολεοδομική ενότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα αναπτυξιακή και υπερτοπική προοπτική είναι η Πολεοδομική Ενότητα 15 (ΠΕ15) που απλώνεται στο παραλιακό εκτόπισμα της Δημοτικής ενότητας της Πυλαίας από την Σχολή Δικαστών μέχρι σχεδόν τα Πράσινα Φανάρια. Ο προβλεπόμενος συντελεστής δόμησης στο 0,40 σε μια έκταση περίπου 600 στρεμμάτων διασφαλίζει την ισορροπημένη δόμηση και την προστασία του φυσικού κάλλους που σήμερα είναι κρυμμένο και απροσπέλαστο.

Καθορίζονται κεντρικές λειτουργίες πόλης και φιλοξενίας, περιοχές τουρισμού και αναψυχής, περιοχές ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου, μα πάνω από όλα δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς την «παραλία» της Πυλαίας που καθημερινά προσπερνούν με το ΙΧ τους κυρίως για να κινηθούν από Καλαμαριά προς Θέρμη, αεροδρόμιο και Δήμο Θερμαϊκού.

Οι υπάρχουσες εμπορικές χρήσεις απέναντι από το ύψος του ΙΚΕΑ, το φιλέτο της παλιάς ΒΙΑΜΥΛ, η περιοχή στο σχολείο Καλαμαρί, η παράνομη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το σημείο της σχεδιασμένης και θεσμοθετημένης με ΦΕΚ μελλοντικής μαρίνας της Πυλαίας είναι μερικά τοπόσημα της περιοχής.

Στο συνταίριασμα του μέλλοντος πέρα από την πολεοδομική μελέτη επιβάλλεται να προβλεφθεί η συνδετήρια γραμμή του μετρό από  και προς το αεροδρόμιο, τοποθετημένη με τα σημερινά δεδομένα στη νησίδα της Γεωργικής Σχολής, κάθετες οδοί προς το υπόλοιπο κομμάτι της Πυλαίας, και το εμπορικό κέντρο Cosmos και το σημαντικότερο από όλα μια ενότητα ποδηλατοδρόμου και πεζοπορίας με το σύνολο του παραλιακού μετώπου της πόλης μας.

Στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη προκηρύξαμε τον σχετικό διαγωνισμό της πολεοδομικής μελέτης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  μέσω ΕΣΠΑ και προϋπολογισμό 572.374,41€ από τον Μάρτιο του 2020. Πρόσφατα εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που απορρίπτει το αίτημα αναστολής  μελετητικής εταιρίας που προσέφυγε προδιαγωνιστικά κατά της διακήρυξης και που είχε αρχικά και καθολικά απορριφθεί από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π)  

Στο επόμενο άμεσο διάστημα θα ανατεθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας η εκπόνηση της μελέτης με συμβατικό χρόνο 22 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, και η μελέτη μαζί με την μελέτη του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που εκπονείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδίδουν χαρακτήρα υψηλών προσδοκιών και υπεραξίας στην περιοχή.

Το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του νέου «παζλ» της πόλης μας και αποτελεί μία έκταση που ήδη έχει αποκτήσει επενδυτικό ενδιαφέρον και κτηματομεσιτική υπεραξία. Αυτό που απομένει είναι να περάσει από την παρακμή και την εγκατάλειψη στην αξιοποίηση και την προοπτική.  Είναι πλέον μόνο θέμα χρόνου και πολιτικής βούλησης.

Δημοσιεύτηκε στο ειδησιογραφικό portal voria.gr στις 6/12/2020

 

{

NEWSLETTER


}